Keramisk farvelære - torsdag dag - ( start: 17. Nov 22) - 5 mødegange ( 28 lektioner) - holdnr. 2203

kr3,500.00
Write a Review

UDSOLGT

Holdnr: 2203. Mødested: Rantzausgade 25, 2200 København N.
5 mødegange, 28 lektioner ialt.

Mødegange:

  • 1. Mødegang: torsdag: d. 17. nov. 22: 9.30 til 14.30
  • 2. Mødegang: torsdag: d. 24. nov. 22: 9.30 til 14.30
  • 3. Mødegang: torsdag: d. 01. dec. 22: 9.30 til 14.30
  • 4. Mødegang: torsdag: d. 08. dec. 22: 9.30 til 14.30
  • 5. Mødegang: torsdag: d. 15. dec. 22: 9.30 til 13.00

Keramisk farvelære: Indfarvning af begitninger og glasur med farvende metaloxider og stains.

Farvelære er en særlig disciplin inden for keramik. Det er gennem farvelære, at man får en grundlæggende forståelse for, hvordan farvespektret er bygget op. Når man kan sin farvelære, har man de stærkeste forudsætninger for at kunne bruge farverne optimalt i sit kunstneriske og keramiske virke. Derfor er farvelære ikke blot et grundlæggende element for både brugsting og skulptur, men også et vigtigt fokuspunkt for keramikere gennem hele deres virke.

Hvor skal man starte hvis man gerne vil lære mere om glasur og farver og kemi? Den keramiske farvelære adskiller sig markant fra de farvelærer vi ellers kender da den er så bunden op på afhængighed af materialers kemiske og fysiske egenskaber i brændingsprocessen. Det kan derfor være gavnligt, at opdele sine glasur-undersøgelser i rammer der belyser specifikke område.

Vores glasur-uddannelse er delt i fokus-punkter: 1. keramisk farvelære, 2. glasur-udvikling (glasurens egenskaber og overflader), 3.special-effekt glasurer (krystal, bobleglasurer, kravleglasurer, løbeglasurer) og 4. opbygningen af egne opskrifter, råstofs-undersøgelse og lærer og kemi. 5. Praktisk glasur: (lær at glaser forskellige former). Ingen af disse områder er isoleret fra hinanden, men lægger nogle afgrænsende snit i et uendeligt vidensområde.

Dette kursus fordyber sig i keramisk farvelære, således er udgangspunktet for hele forløbet, hvad farve bliver en oxid; hvis det blandes i ler i forskellige koncentrationer? I forskellige glasurer? Eller blandes med andre oxider eller stains?

Vi vil både beskæftige os teoretisk med farvelære-systemer, men også praktisk fordybe os i praktisk farveudvikling med både stains og oxider. De farvende metal oxiderne er helt grundlæggende for alt farveudvikling i det keramiske farvespektrum i både ler og glasur, både som rene oxider (og som stains). Hvor de fleste andre kendte farvepigmenter ville være brændt væk ved stentøjstemperatur, kommer alle de farver der findes i glasur fra farvende oxider. Stains (også kaldet universalfarver) er farver industrien har udviklet af oxider til farver vi kender fra den almindelige farvelære til brug i keramiske produkter.

Som nævnt er der mange steder at begynde for dig der gerne vil lære mere om glasur, men farvelæren er et oplagt sted at starte og den viden du tilegner dig vil kunne bruges i både arbejde med ler (inklusiv fremstilling af begitning, terre siglata, støbeler, underglasurfarve) og glasur (indfarvning af både købeglasur, samt egne opskrifter).

Kurset kræver ikke forkundskaber til hverken kemi eller fremstilling af egne glasurer. Alt teori vil blive bakket op af de praktiske forsøg, så alle kan deltage.

Det er oplagt for dig:

  • Der går på åbent værksted og gerne vil og har mulighed for arbejde mere med farveudvikling i mindre skala.
  • Der har værksted derhjemme og gerne vil begynde farveudvikling i større eller mindre skala og måske gerne vil se forskellige stains og oxider førend du køber ind til egne materialer.
  • Der måske går på aftenkursus og vil give dig selv den gave det er at se et farveunivers udfolde sig for øjnene af dig.
  • Der allerede har godt kendskab til glasur, men gerne vil se oxider og farver gennemgået systematisk.

Ved at beskæftige dig systematisk med oxider og stains vil du åbne dine døre for forståelse af en helt ny verden, alle glasurhyldens farver vil ikke længere kun være et uforståelige mysterium, men en skattekiste af muligheder. Dette lyder som en floskel, men i det praktisk systematiske arbejde med indfarvninger, vil den teoretiske viden, blive visuelt praktisk håndgribelig for dig og du vil lærer at genkende de forskellige farver både i begitninger og glasurer.

Program:

1.)     Indfarvning i skalaer: (for at lære oxiders farver at kende samt etableret grundfarver til vores videre arbejde)

  • Stains, primære og sekundære og tertiære grundfarver.
  • Farvende oxider: kobolt, kobber, crom, jern, mangan,
  • opake oxider: tin, titan, zirkon, zink.
  • jordfarver og mineraler: okker, sienna, brændt umbra, rutil.

 2.)     Krydsindfarvninger og farveudvikling: Macro (udvidelse af farvepalletten.)

  • Vi blander stains og oxider i på kryds og tværs i forskellige systemer for at få alverdens farver. Pastel, jordfarver, pangfarver. 
  • Systemer: farvecirkel, farvetrekant, farvefirkant, intuitive cirkulerer farvesystemer.

 3.)     Indfarvninger og farveudvikling i glasur.

  • Vi benytter nogle af de resultater vi har set fra macro-krydsindfarvninger til at indfarve forskellige glasurer. Her vil der være fokus på den forskellige farveudvikling i blank transparent, blank opak samt mat opak, (muligvis også i transparent mat)

 4.)     Krydsindfarvninger og farveudvikling: Micro (skarpstilling og finjustering af specifikke farvenuancer)

  • Vi blander stains og oxider i systemer for at opnå farver der ligger udenfor farvecirklen. Vi skal stille skarpt på særlige nuancer i forskellige valør:
  • Lyserød/pink/koral
  • Orange/rød
  • Violet/lilla/Bordeaux
  • Blå/turkis/aqua
  • Deltagernes forslag mm

5.)     Gennemgang: samlet overblik over alle prøver.

Inklusiv i prisen er de materialer vi får brug for på kurset, samt te og kaffe. Alt viden der bliver frembragt på forløbet er fælles. Prøverne vil blive fremstillet i fællesskab og bliver derfor på værkstedet, men der tid til at dokumentere til eget brug efter undervisningstiden. Holdet har max. 8 deltagere, så der er tid til alle.

Kursets underviser er Helle Bjerregaard og du er altid velkommen til at ringe (91945703) eller skrive for yderlig info. Se mere her https://www.instagram.com/hellekingbirdstudio/?hl=da

Undervisning foregår I vores dejlige lyse og rummelige lokaler centralt på Nørrebro. Se mere fra værkstedet her: https://www.instagram.com/socialpottery_cph/

NB: ret til ændringer forbeholdes.